Bruksprovs träning

Bruksprov är en hundsport som finns i fem olika grenar: rapport, skydd, spår, sök och patrull. Tävlingar på lokal, regional, nationell och nordisk nivå anordnas av Svenska Brukshundklubben (SBK) eller någon av de rasklubbar som är anslutna dit.

Tävlingarna och träningarna ordnas i fyra klasser: appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass. I varje gren ingår ett lydnadsprov och ett specialprov. De lydnadsmoment som ingår i bruks skall inte förväxlas med den särskilda tävlingsformen lydnadsprov.

Hundar av alla raser som erkänns av Svenska Kennelklubben (SKK) kan delta i bruksprov, däremot inte blandrashundar. För raser som SBK har avelsansvar för, det vill säga brukshundsraserna, är meriter på bruksprov ett krav för erhållande av ceritfikat eller championat på utställning. Hundar får börja tävla i appellklass vid 12 månaders ålder. När de blivit 18 månader gamla måste de ha genomfört en mentalbeskrivning för att få delta.

På Härnösand brukshundklubb finns flera träningsgrupper med inriktning tävling.

BRUKSPROVS TRÄNING -BRUKS LYDNAD MED SÖK

Vill du veta mer kontakta Agneta Gidmark, tel: 070-2075330

BRUKSPROVS TRÄNING MED BRUKSLYDNAD OCH SPÅR

Vill du veta mer kontakta Gunnel Crona tel: 070- 2056612