Specialsök och Nosework

Om specialsök

Specialsök är ett samlingsbegrepp för hundens arbete att söka efter och markera olika dofter. Under inlärningen använder vi träningsredskapet - röd kong för att därefter successivt övergå till specifikt ämne. Det kan vara allt ifrån narkotika och sprängmedel till vägglöss, kantarell eller något annat.

Svenska Brukshundklubben arbetar med att i framtiden få specialsök godkänt som en officiell provform. Här kan du läsa mer om specialsök och om vårt arbete.Brukshundklubbens arbete med specialsök som framtida provform utgår från att stödja nyttjande av specialsök inom tjänstehundsverksamheten och att erbjuda hundar och medlemmar ytterligare en utvecklande och aktiverande verksamhet.

Om Nosework

Nose Work är en variant av specialsök där hunden söker efter olika hydrolat (eukalyptus, lavendel och lagerblad). Svenska Nose Work Klubben ansvar för officiella tävlingar i Nose Work. Brukshundklubben har inget intresse av att ta fram en konkurrerande tävlingsform. Vårt prov ska därför ha ett annat syfte, i linje med ovanstående beskrivning, och istället komplettera verksamheten inom specialsök.

Tanken är att det ska vara en varierande och flexibel provform där miljöerna man söker i kan skifta – på samma sätt som verkligheten kan för en tjänstehund i arbete.

Specialsöket ska vara en bred och öppen verksamhet. Provet ska vara öppet både för nya intresserade hundägare som vill träna och aktivera sin hund men även vara givande för den som sysslar med specialsök tjänstemässigt. Vidare ska provet bidra till avelsarbetet genom att utvärdera hundens arbetsförmåga.

Kalender för Doftprov i Nosework

I Klubben har vi flera medlemmar som tränar specialsök.

Vill du veta mer kontakta Pether Öhlén 070-6357111