Rallylydnad

Rallylydnad för vem?

Rallylydnaden är en träningsform anpassad för den vanliga familjehunden och i övningarna ligger betoningen på glädje och samarbete.

Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen, likväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Ekipaget strävar efter samarbete, smidighet och uppmärksamhet med positiv utstrålning. Rallyn passar också för äldre hundar eftersom övningarna inte är ansträngande för varken hund eller förare.

Upplevelse av rallylydnad

Många hundägare som tränar rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

Rallylydnad – Chinese Crested Club

Kombinera rallylydnad med annat

Rallylydnadsträning förbättrar samarbetet och glädjen och fungerar väl att utövas tillsammans med många andra träningsformer inom brukshundklubben.

Vår kursverksamhet

På Härnösands Brukshundklubb håller vi kurser på olika nivåer, från nybörjare till det färdiga tävlingsteamet. Vi organiserar även träningsgrupper som träffas och tränar tillsammans, anordnar träningstävlingar, klubbmästerskap och officiella tävlingar. Vi har flera utbildade rallylydnadsinstruktörer och funktionärer som håller oss uppdaterade med vad som händer inom rallylydnad. Alla ekipage kan även tävla på vårt klubbmästerskap varje år.

Kurser i rallylydnad

· Förberedande rallylydnad för dej med hund som aldrig provat på rallylydnad.

· Kurs mot Nybörjarklass för dej som gått Förberedande rallylydnad eller har hund med väldigt god lydnad.

· Träna vidare -Rallylydnad för dej som gått ”kurs mot nybörjarklass” och vill få mer tips på träningsupplägg och handling.

· Fortsättningskurser startar vi allt eftersom behoven uppstår.

Kurserna utannonseras på hemsidan under kurser på gång

Bli medlem i Härnösand Brukshundklubb

Träningsgrupp

I träningsgruppen för Rallylydnad på Härnösand BK har vi ansvaret för alla aktiviteter som rör rallylydnaden.

För att komma med i träningsgruppen krävs at du genomfört nybörjarkurs i Rallylydnad och kan alla grunder. Detta för att det i träningsgruppen inte finns någon uttalad ledare utan alla tar ansvar för sin egen träning och vi hjälps åt med det som ”hänger upp sig”.

Om man blir väldigt intresserad av rallylydnad finns möjlighet att gå som hjälpinstruktör på en kurs och i förlängningen få gå instruktörsutbildning och själv lära ut rallymomenten till nya ekipage

Rallylydnad som tävlingsform.

Rallylydnad är en ganska ny tävlingsform inom Svenska brukshundklubben. Blev godkänd som officiell tävlingsform 2011.

Men hur går det då till?

Föreställ dig en bana som är skapad av en domare och kan se olika ut beroende på vilken domare som designat. Banan innehåller skyltar som illustrerar moment som ekipaget ska genomföra. Banan genomförs i egen takt och bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad. Föraren får hjälpa hunden med både kroppsspråk och uppmuntrande kommandon, blir det för mycket upprepning medför det poängavdrag i olika storlekar. Föraren får inte medvetet vidröra hunden eller ge godis/leksak under banans utförande. Rallylydnad ska vara en lättsam och rolig tävlingsform för hunden och dess förare. Därför är det INTE tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehagliga röst- och/eller teckenkommandon.

Det krävs inget perfekt fotgående, och hunden går på förarens vänstra sida i de lägre klasserna och både vänster och höger i de högre. Ekipaget ska ha kontakt med varandra, genomföra momenten och utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet.

Atmosfären på tävlingsplatser är som hela sporten, varm och hjärtlig. Att tävla för att förbättra sina egna resultat är det viktigaste, även om det så klart är kul med en bra placering också. Vi gläds åt varandras framsteg, och peppar varandra när det behövs.

Rallylydnad som tävlingsform är öppen för alla människor och hundar, oavsett ålder. Har föraren något funktionshinder (tex rörelsehinder) kan man ändå både träna och tävla, då anpassas banan utifrån individens behov. Rasen på hunden spelar heller ingen roll, eller om man har en blandras hund.

Det viktigaste i Rallylydnad är att teamet, hund och förare, har roligt och gör det i harmoni tillsammans.

Vill du veta mer kontakta Carina Norberg, e-post adress: c-norberg@harnosand.se

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
Besökare: