Nyheter – april 2023
Nyheter – februari 2023
Nyheter – december 2022
Nyheter – augusti 2022
Nyheter – juli 2022
Nyheter – februari 2022
Nyheter – december 2021
Nyheter – april 2021
Nyheter – februari 2021
Nyheter – januari 2021
Nyheter – juli 2020
Nyheter – augusti 2019
Nyheter – juni 2019
Nyheter – december 2017
Nyheter – oktober 2017

Du glömmer väl inte att koppla din hund?

Publicerad tisdag 2 mar 2021, 21:28

NYHETERDet är vår i luften! Passa på att njuta tillsammans med din hund, men se upp för förrädiska isar och kom ihåg att med start idag behöver du hålla din hund under särskilt stor uppsikt utomhus. Den 1 mars startar perioden då du behöver hålla din hund under särskilt stor uppsikt när ni är ute i naturen, det regleras i § 16 i lagen om tillsyn om hundar och katter och gäller fram till 20 augusti.

Syftet med lagparagrafen är att skydda de vilda djur som föder ungar under tidsperioden 1 mars till 20 augusti. Därför är du skyldig att se till att din hund inte springer lös i marker där det finns vilt, vilket betyder att du behöver ha den kopplad eller under sån lydnad som om den vore kopplad.

Men givetvis ska du alltid ha god upp uppsikt på din hund! Under den övriga tiden av året ska du hålla din hund under sån tillsyn att den hindras från att driva eller förfölja vilt, när den inte används vid jakt.

Alltid koppel på vissa platser

Tänk på att det finns platser där du alltid måste ha hunden kopplad, det är exempelvis vanligt i offentliga parker, naturreservat, på lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser. Vad som gäller varierar i olika kommuner, så en god idé är att kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun för att få veta vad som gäller just där.

Var speciellt noggrann nära isar

Vid den här tiden på året är många isar osäkra och det är tyvärr inte ovanligt med drunkningsolyckor där hunden gått igenom isen och inte kommer upp. Se alltid till att ha hunden kopplad på eller i närheten av isar.

( Artikel från Svenska Kennelklubben)

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
Besökare: