Agilitysektorn

Gruppens uppgift är att ta hand om allt som har med agilityträningar och tävlingar att göra. Det innebär bland annat att planera och arrangera tävlingar, klubbmästerskap och nybörjarcuper. Gruppen är ansvarig för att "coacha" klubbens tävlande ekipage, så att alla känner sig väl omhändertagna hos Härnösand Brukshundklubb och se till att intresset för agilityn ökar.

Agility är engelska och betyder ungefär snabbhet, vighet och det är just det som agility handlar om. Du ska med hjälp av din röst och ditt kroppsspråk styra din hund runt banan bestående av 10-20 hinder. Det ska gå fort men alla hinder ska ändå tas rätt.

I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser: X-small, small, medium, large och x-large. I x-small-klassen kan hundar med en mankhöjd under 28 cm välja att tävla, i small tävlar de under 35 cm. Medium-klasserna gäller hundar som är från 35 cm och under 43 cm; hundar över 43 cm men under 50 cm kan välja att tävla large eller x-large. Hundar som är över 50 cm tävlar x-large. De hinder som ingår i agility är: balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord (inte i nationella klasser), hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Sporten går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så få fel som möjligt. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Det finns två olika klasser, hoppklass (utan kontaktfältshinder, det vill säga balansbom, gungbräda och A-hinder) och agilityklass (här kan alla hindertyper vara med). Domaren ritar banan och den ser olika ut från varje gång.

Träningar och träningstävlingar 2021 https://www.harnosandsbk.se/klubbens-traningsgrupper/agility

Härnösands Brukshundklubbs agilitysektor har som målsättning att hålla bra fart på agilityaktiviteterna på klubben. Träning, utbildning och tävlingar. Framförallt ska vi ha det trevligt tillsammans, både hundar och människor.


Vill du ha kontakt skicka e-post till inger.olsson9@gmail.com eller agility@harnosandsbk.se

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.
Besökare: